7 توصیه تغذیه ای برای روزه گرفتن در دوران کرونا
این روزها این نگرانی در بین اکثر مردم وجود دارد که "آیا روزه گرفتن باعث تضعیف سیستم ایمنی یا افزایش خطر ابتلا به بیماری کرونا در من میشود یا نه؟"
امسال همهی ما (خیلی بیشتر از قبل) به اهمیت داشتن یک سیستم ایمنی قوی پی بردیم و میدانیم که یکی از پایه های اصلی سیستم ایمنی، رعایت تغذیه سالم می باشد. پس طبیعی است، با خودمان به این نتیجه برسیم که نخوردن موادغذایی در طول روز میتواند باعث ضعیف شدن سیستم ایمنی ما شود.
اما واقعیت به گونه دیگری است.....
در ادامه آنچه لازم است بدانید تا رمضان امسال را با سختی کم تر و سلامتی بیش تر پشت سر بگذرانید را به شما می گوییم.
توصیههای سازمان بهداشت جهانی برای روزه داری در ایام کرونا
سازمان بهداشت جهانی از امکان روزه داری افراد سالم و عدم احتمال ابتلا به کووید ۱۹ خبر داده است و به همه مسلمانان توصیه می کند که از برگزاری تجمعات در ماه رمضان امسال خودداری کرده و مراسم مذهبی را به صورت مجازی برگزار کنند. رعایت نکات بهداشتی و حفظ فاصله اجتماعی نیز همچنان از اقدامات اساسی برای پیشگیری از ابتلا به کرونا است. بنابر اعلام سازمان بهداشت جهانی، روزه داری تأثیری بر ابتلاء به ویروس کرونا ندارد و هیچگونه سند علمی در مورد روزه داری و خطر ابتلاء به عفونت کووید ۱۹ یافت نشده است.
چه کسانی در شرایط کرونا نباید روزه بگیرند؟
برای پاسخ به این سوال نیاز است که افراد جامعه را به 3 دسته تقسیم کنیم:
یک دسته افرادی هستند که سلامت کامل دارند و مشکل فیزیکی خاصی در آنها وجود ندارد این افراد میتوانند مانند سالهای گذشته در این ماه روزه بگیرند، به شرطی که اصول لازم در تغذیه روزانه را رعایت کنند.
گروه دیگر افرادی با بیماریهای زمینهای مانند دیابت، چربیخون، فشارخون و بیماریهای قلبی و عروقی هستند که با مصرف دارو مصرف تحت درمان هستند. در این افراد حرف اول و آخر را پزشک معالج میزند و او تصمیم میگیرد که فرد روزه بگیرد یا نگیرد.
دسته دیگر افرادی هستند که به بیماری کرونا مبتلا شدهاند. این افراد به هیچ عنوان نباید روزه بگیرند و باید زیر نظر پزشک معالج خود باشند. یعنی برای افرادی که اکنون بیمار هستند روزه به هیچ عنوان توصیه نمیشود.
همچنین بر اساس توصیه پزشکان و متخصصان عفونی افرادی که بیماری کرونا را پشت سر گذاشتند و اکنون در دوره نقاهت و بهبودی به سر میبرند؛ بهتر است تا ۶ هفته از روزه داری پرهیز کنند. چرا که در این مدت احتمال بازگشت بیماری وجود دارد
همانطور که عدم کنترل بیماری های زمینه ای میتوانند عدد سن واقعی شما را بالا ببرد، کنترل این بیماریها هم به کاهش سن شما کمک می کند. شما چقدر مراقب سلامتی تان هستید؟ سن واقعی چقدر یا سن شناسنامه تان فرق دارد؟ برای فهمیدن جواب این سوالات همین الان تست سن بیولوژیک رو مجانی امتحان کن. |
تاثیر روزه داری بر سیستم ایمنی
سالهاست همه میدانند که کمبود موادغذایی عوارض نا مطلوبی روی سیستم دفاعی بدن می گذارد؛ اما آنچه نمی دانند این است که برخلاف تصور، بررسی ها نشان دادهاند کاهش معقول دریافت موادغذایی می تواند باعث بهتر شدن فعالیت سیستم ایمنی شود!!
کاهش مصرف مواد غذایی با افزایش فعالیت سلولهای دفاعی روده، کاهش تولید مواد مضر در بدن و کم کردن درد و التهاب باعث افزایش فعالیت سیستم ایمنی میشود.
پس تا اینجا فهمیدیم که کم کردن دریافت مواد غذایی الزاماً به معنی کمبود مواد غذایی نیست.
مثال بارز آن ماه مبارک رمضان است؛ که در آن میزان دریافت مواد غذایی 20 تا 40 درصد کاهش مییابد؛ اما با رعایت یک تغذیه درست و صحیح نه تنها دچار کمبود موادغذایی نمیشوید بلکه سیستم ایمنی قویتری هم خواهید داشت و کمتر به سایر بیماریها مبتلا میشوید.
همچنین آرامش روحی و معنوی ناشی از روزه گرفتن نیز میتواند منجر به کاهش استرس ناشی از کرونا و تقویت سیستم ایمنی شود. پس تنها کافی است نکاتی که در ادامه میگوییم را رعایت کنید تا سیستم ایمنی قوی تری داشته باشید.
7 نکته تغذیه ای برای تقویت سیستم ایمنی در ماه رمضان
اگر جز افرادی هستید که غذاخوردن شما در ماه رمضان تنها محدود به یک وعده (معمولاً افطار) میشود، بدانید که امسال وقت تغییر است. روزه گرفتن بدون سحری میتواند باعث ضعف سیستم ایمنی و افزایش احتمال ابتلا به بیماریهای مختلف از جمله کووید-19 شود. پس امسال بیدار شدن برای سحری را در برنامهی خودتان قرار دهید و در فاصلهی افطار تا سحر هم نکات زیر را رعایت کنید.
1) تغذیه صحیح ماه رمضان یعنی گنجاندن 6 گروه اصلی غذایی (گروه نان و غلات، سبزیها، میوهها، شیر و لبنیات، گوشت و جایگزینهای آن و چربیهای مفید) در سه وعده غذایی افطار- شام - سحری.
قرار دادن نان سبوسدار در سبد خرید یک انتخاب هوشمندانه و یک سرمایهگذاری برای سلامتتان است! اگر باور نمیکنید حتماً این مقاله را درمورد خواص سبوس و بهترین راه استفاده از آن بخوانید. |
2)اگر محدودیتی در مصرف پروتئین ندارید؛ بشقاب خود را پر از انواع پروتئینهای گیاهی و حیوانی کنید.
حبوبات از منابع خوب پروتئین بحساب میآید؛ به طوری که مصرف مخلوطی از حبوبات و غلات در غذاها میتوانند به اندازهی گوشت، مرغ و ماهی نیاز شما به پروتئین را تامین کند.
برای اطمینال از دریافت پروتئین سالم از منابع حیوانی تنها کافی است چربی گوشت و پوست مرغ را قبل از طبخ جدا کنید یا ماهی را به صورت کبابی یا پخته شده در فر میل کنید.
3) در بیانیهی سازمان بهداشت جهانی درباره نحوه تغذیه در ماه رمضان بر نوشیدن آب در فاصلهی افطار تا سحر تأکید زیادی شده است. همچنین توصیه میکند بعد از افطار بجای استفاده از نوشیدنیهای کافئیندار مانند قهوه، چای و نوشیدنیهای گازدار که باعث تکرر ادرار و کم آبی بدن میشود، از خوردنیها و غذاهای آب دار مانند سوپ و سالاد سبزیجات تازه استفاده کنید.
فاصلهی شما با دریافت راهکارهای کاربردی برای کاهش تشنگی در طول روز تنها یک کلیک است.
4) به طور کلی همواره بر کاهش مصرف نمک، روغن و مواد شیرین در ماه مبارک رمضان توصیه میشد اما لازم است که امسال این توصیه را هنگام مصرف غذاهای سرخ شده و پر روغن، شربتها و شیرینیهای پر از قند یا غذاهای شور و پر نمک خیلی بیشتر جدی بگیرید. این مواد یکی از عوامل اصلی ضعف سیستم ایمنی است که برای جلوگیری از ابتلا به کرونا باید از مصرف آنها پرهیز کنید.
5) بهترین توصیه برای افطار، مصرف مایعات گرم همراه با مواد قندی است. خرما سالم ترین و بهترین گزینه برای مواد قندی است؛ چون علاوه بر کمک برای بازگشت قند خون به حالت نرمال، بخاطر فیبر زیادی که دارد به بهبود یبوست هم کمک میکند. در ماه رمضان به دلیل کاهش مصرف آب، یبوست یکی از مشکلات رایج است برای همین از قدیم الایام خرما عضو ثابت اکثر سفرههای افطار و سحری بودهاست.
6) گفته میشود خشکی دهان و گلو میتواند فرد را مستعد ابتلا به کرونا کند؛ بنابراین برعکس وعدهی افطار که بهتر است سبک و کم حجم صرف شود، سحری باید یک وعدهی کامل همراه با لبنیات و میزان کافی سبزیجات و صیفی جات باشد . با مصرف سبزیحات و صیفیجات علاوه بر اینکه در طول روز دچار کم آبی نمیشوید، ویتامینهایی مانند A و C که برای عملکرد طبیعی و تقویت سیستم ایمنی بدن شما لازم هستند را هم دریافت میکنید.
7) در وعده افطار حتماً به میزان لازم، غلات و سبزیحات میل کنید تا بدنتان علاوه بر ویتامینها و مواد مغذی، انرژی و فیبر لازم را هم دریافت کند.
دکتر زینو بهترین غذاهایی که در وعدهی سحر و افطار میتوانید میل کنید را به شما معرفی میکند تا بتوانید با یک تغذیهی سالم در این دوران به تقویت سیستم ایمنیتان کمک کنید.