برای درمان خشکی پوست مصرف چه ویتامینهایی ضروری است؟
اگر پوستتان خشک است و همیشه قبل از کرم زدن درگیر پوسته پوستههای روی صورتتان هستید، وقت آن است که یک بار برای همیشه این مشکل را برطرف کنید. خشکی پوست علاوه بر ظاهر آزار دهنده، شما را مستعد چین و چروک و پیری زودرس میکند. پس برای اینکه همیشه پوستتان چندسال از خودتان جوانتر به نظر برسد، مصرف ویتامینهایی که در ادامه میگوییم را در برنامه غذاییتان قرار دهید.
ساختار پوست خشک به چه صورت است؟
داشتن یک پوست سالم علاوه بر ظاهر زیبا، بدن شما را از عوامل آسیب رسان بیرونی حفظ میکند. دقیقاً همان کاری که دیوارهای یک قلعه برای محافظت از جان ساکنین، در برابر دشمن انجام میدهد. به همین دلیل پوست پیچیدگیهای خاص خودش را دارد و از 3 لایهی مختلف تشکیل شده است. لایه زیرین، لایه میانی و لایه رویی.
لایه زیرین که هیپودرم نام دارد، از رگهای خونی، بافت چربی و عصب تشکیل شده است. در واقع این لایه وظیفهی رساندن اکسیژن و غذا را به لایه های بالایی پوست به عهده دارد.
لایه میانی درم نام دارد و از بافت پوششی، کلاژن، رگهای خونی، غدد چربی، غدد عرقی و فولیکولهای مو تشکیل شده است.
و اما لایه رویی که اپیدرم نام دارد، از سلولهایی به نام کراتینوسیت تشکیل شده است. در واقع سلولهای این لایه در بین بافت چربی از جنس کلسترول و اسیدچرب احاطه شدهاند. این بافت علاوه بر جلوگیری از تبخیر آب ذخیره شده در پوست، با همکاری غدد چربی و عرق به حفظ رطوبت آن هم کمک میکند. همچنین لایه شاخی پوست که بیرونی ترین لایه اپیدرم است وظیفه آب رسانی به پوست را برعهده دارد. اما اگر به دلایل مختلفی که در ادامه میگوییم ذخایر چربی پوست کم شود و آب کافی در لایه شاخی وجود نداشته باشد، پوست خشک میشود.
چه عواملی باعث خشکی پوست میشوند؟
- یک عامل مهم بحث ژنتیک است و در واقع وراثت فرد باعث ایجاد پوست خشک می شود.
- هوای سرد و رطوبت کم محیط هم یک عامل دیگر است.
- مصرف برخی داروهای هم ممکن است باعث خشکی پوست شود. مثلا داروی رایج راکوتان که در درمان آکنه و جوش استفاده می شود باعث ایجاد خشکی پوست شده.
- افزایش سن هم حرکت کرانوسیت ها از لایه زیرین پوست به لایه سطحی کاهش یافته و باعث چین و چروک و خشکی پوست می شود.
- استفاده زیاد از صابون و حمام کردن طولانی و داغ هم از علل دیگر خشکی پوست هستند.
- بعض مواقع برخی بیماری ها مانند کم کاری تیروئید عامل خشکی پوست هستند.
- مواد غذایی یکی دیگر از عوامل تاثیرگذار هست که نقش بسیار مهمی در سلامت پوست دارد که برای داشتن پوست شاداب و جوان باید به نکات تغذیه ای توجه کافی داشته باشیم.
کمبود چه ویتامینهایی باعث خشکی پوست میشود؟
جالب است بدانید که از طرفی کمبود برخی ویتامینها و املاح و از طرف دیگر دریافت زیادی برخی ویتامینها می تواند باعث ایجاد پوستی خشک شود.
اما چه ویتامین و املاحی در سلامت و شادابی پوست نقش دارند و در واقع کمبود آنها باعث خشکی و آسیب به پوست می شود؟
ویتامینهای گروه B:
ویتامین های این گروه برای داشتن پوست و موی سالم ضروری هستند. مطالعات نشان داده است که کمبود ویتامین B3یا نیاسن باعث خشکی پوست میشود. یا کمبود ویتامین B2 یا ریبوفلاوین نیز میتواند باعث شکاف گوشه لب و مشکلات پوستی شود. اما به طور کل می توان گفت کمبود برخی از ویتامینهای این گروه با خشکي پوست، پوسته پوسته شدن لب ها، قرمزي و سوزش پوست، چين و چروک زودرس پوست، کاهش رشد موها، ترک هاي ملتهب در گوشه بيني و دهان همراه است.
ویتامین های گروه B در مواد غذایی بسیاری وجود دارد که با رعایت الگو غذایی مناسب می توان به مقدار نیاز روزانه دریافت باشد و شما از آن غافل شوید را ذکر میکنیم. یکی از این موارد سبوس است. توصیه می کنیم که روی سالادتان سبوس بریزید و از محصولات سبوس دار هم استفاده کنید. یکی دیگر از موادی که بسیار برای سلامت پوست مفید است جگر است، زیرا حاوی چندین ویتامین موثر در سلامت پوست است. از مصرف آن غافل نشوید اما برای کسانی که کلسترول و چربی خون بالا دارند توصیه میکنیم خیلی مصرف نکنند.
ویتامین C:
این ویتامین عملکردهای زیادی در بدن دارد که برخی از آنها با سلامت پوست در ارتباط است. یکی از این عملکردها نقش ویتامین در تولید کلاژن است. کلاژن یک پروتئین است که مانند چسب عمل کرده و پوست را به بدن میچسباند و کاهش ساخت آن باعث چروک پوست میشود. در واقع مثل يک چسب پوست را به بدن مي چسباند و از چروک شدن پوست جلوگيري ميکند. همچنین این ویتامین عملکرد آنتی اکسیدانی دارد. اکسیدانها ترکیبات مضر برای سلامت بدن هستند. ویتامین سی نقش جاروب کننده این مواد مضر یا همان اکسیدانها را دارد و از این طریق نیز در سلامت پوست اثرگذار است.
اما مواد غذایی حاوی ویتامین سی که توصیه میکنیم برای داشتن پوست شاداب روزانه یکی از مواد غذایی مصرف کنید و حتما از سبزیجات حاوی ویتامین سی در سفره خود غافل نشوید.
منابع غذايي ويتامين سی: انواع سبزيجات سبز مثل کلم بروکلي، کلم پيچ، فلفل سبز و گوجه فرنگي، انواع ميوه هاي تازه مثل ليمو، پرتقال، گريب فروت، طالبي، کيوي و توت فرنگی.
ویتامین E:
این ویتامین که به ویتامین ضد پیری هم مطرح است، از چين و چروک و پيري زودرس پوست جلوگيري مي کند. همچنین نقش این ویتامین در کنار ویتامین سی نقش شایانی در دفاع بدن از اکسیدان ها دارد و همان طور که گفته این ترکیبات اکسیدانی باعث صدمه به پوست می شوند. منابع غذايي ويتامين E عبارتند از انواع مغزها مانند گردو، بادام، بادام زمینی، روغن آفتابگردان، کانولا و روغن سویا است.
ویتامین A:
این ویتامین محلول در چربی که کمبود آن باعث خشکی و پوسته پوسته شدن پوست می شود. اما جالب است که دریافت زیاد این ویتامین نیز باعث خشکی پوست می شود، اما با دریافت های غذایی معمول کسی دچار زیادی ویتامینA نمی شود، این اتفاق معمولا در اثر دریافت های مکمل خوراکی اتفاق می افتد و مثلا استفاده از داروی راکوتان که دوز بالای ویتامینAاست که در درمان آکنه استفاده می شود، می تواند باعث خشکی پوست شود.
املاح:
املاح مانند آهن، روی و مس نیز در سلامت پوست تاثیرگذار هستند. کمبود روی باعث خشکی پوست می شود و یا کمبود آهن هم باعث اختلال در عملکرد بافت های پوششی ایجاد میکند و در سلامت پوست اثر گذار است. توصیه ما این است که منابع سرشار از آهن ، روی و مس مانند جگر، گوشت قرمز و مغز ها رو در برنامه غذای خود قرار دهید.
خشکی پوستتان را به راحتی آب خوردن درمان کنید.
یکی از نکات به ظاهر ساده و در عین حال مهم برای جلوگیری از خشکی پوست مصرف کافی روزانه آب است. نیاز هر کس بر اساس میزان تعریق، میزان فعالیت بدنی و جنسیت متفاوت است. اما توصیه ما برای اینکه متوجه شویم به اندازه کافی آب خورده ایم یا نه، توجه به رنگ ادرار است که نباید به صورت زرد پررنگ باشد.
به عنوان سخن پایانی این 5 نکته را برای درمان خشکی پوست به کار بگیرید
تغذیه مناسب یکی از عوامل موثر در داشتن پوست سالم است. اما نکات کلی برای این که تغذیه مناسب داشته باشیم که سلامت پوست ما را هم تضمین کند رو به طور خلاصه ذکر می کنیم.
- مصرف میوه و سبزی جز عادات غذایی شما باشد و روزانه استفاده کنید.
- در مصرف میوه و سبزی تنوع را رعایت کنید و چون هر میوه و یا سبزی حاوی تعدادی ویتامین است توصیه می کنیم سعی کنید برای دریافت کافی ویتامین ها از انواع میوه و سبزی استفاده کنید.
- بخشی از غلات دریافتی خود را از محصولات سبوس دار استفاده کنید.
- از محصولات تخمیری مانند ماست و دوغ استفاده کنید.
- در مصرف گوشت قرمز و مرغ زیاده روی نکنید و مصرف ماهی راهم در برنامه هفتگی خود قرار دهید.