رژیم غذایی افراد دیابتی در شرایط کرونا
چرا باید در شرایط کرونا بیشتر از قبل قند خونمان را کنترل کنیم؟
برای شما مینویسیم، شمایی که...
روی سخنمان با اشخاصی است که یا خودشان مبتلا به دیابت هستند یا از یک شخص دیابتی نگهداری میکنند.
بله، میدانیم بیماری شما، (دیابت) موضوعی است که سالها با آن دست و پنجه نرم کردید. مدام مجبور بودید خود را به قرص و کپسول ببندید، یا حتی به دست سوزنهای نه چندان دردناک انسولین. پرهیزات جدی غذایی دارید، مدام قندخونتان را باید چک کنید و هزارتا مسئله دیگر که اینها تازه بخش خوب ماجرا بود.
آیا میدانستید سیستم ایمنیتان ضعیفتر از افراد عادیست؟
اینرا نمیگوییم که نگران شوید؛ که اگر هم شدید باید خوشحال باشید! چون خود این نگرانی شما را تشویق به بالا بردن آگاهی و این آگاهی کلید محافظت شما در برابر این بیماری (کرونا) است.
خوب، تا اینجا دیگر حتما به ضرورت کنترل قند خون از طریق اصلاح رژیم غذایی پی بردید.
بگذارید از مقولهی ترس و کرونا و بیماری بیرون بیاییم و وارد بخش خوشمزهی آن بشویم.
از صبـــــحانه شروع میکنیم، به نظرتان چه چیزهایی را باید در سفرهی صبحانه خود قرار بدهید؟
نوشیدنی
اگر به فکر این هستید که اول از همه زیر کتری را با هدف نوشیدن یک استکان چای شیرین روشن کنید، همین حالا دست نگه دارید.
روشن کردن کتری را نگفتیم، بخش شیرینش را منظورمان بود. خوردن چای با قند، شکر و هر نوع قند سادهای ممنوع.
نان
برکت خانهتان را سبوس دار کنید
از نانوایی نان تهیه کنید که نان سبوس دار را هم در فهرست نانهای خود دارد و اگر عادت به مصرف نان تست یا نان کارخانهای دارید، انواع سبوس دار آن به فراوانی موجود است، نشانیاش هم رنگ تیره آن است.
پروتئین
خوردن روزی یک عدد تخم مرغ اگر مشکل یا بیماری دیگری غیر از دیابت ندارید، معقول است، پنیر هم به حد کافی اما از نوع کمچربش.
چربی
نگویید که انتظار دارید بگوییم یه وعده کله پاچه. خیر، دو عدد گردو منبع چربی است که منظورمان بود. گردو نه تنها یک منبع مفید از چربی است، بلکه چربی خونتان را هم میتواند پایین بیاورد.
فیبر
این را همیشه یادتان باشد، همیشه مقداری سبزیجات را به زور هم که شده در بشقاب غذایتان جا بدهید. برای صبحانه حتما از یک نوع از منابع فیبر مثل خیار یا گوجه و سبزی استفاده کنید.
برای اینکه به همین سادگی از باید و نباید های باقی وعده های غذاییتان و نحوهی صحیح طبخ آنها آگاه شوید، برایتان یک بسته هدیه تدارک دیدهایم. برای دریافت اینجا کلیک کنید.
تاثیر خرما و توت خشک روی قند خون
خوب فرض کنید که میخواهید لذت نوشیدن یک استکان چای را با خوردن یک عدد خرما و کمی توت خشک چند برابر کنید؛ اما نگرانید و نمیدانید برای مشکل دیابتتان ضرر دارد یا خیر. خبری خوش را میخواهیم به شما بدهیم:
توت و خرما جزء گروه میوه ها دسته بندی می شوند و علاوه بر تامین قند دارای ویتامینها و سایر مواد مغذی دیگر هم هستند؛ بنابراین استفاده از این اقلام غذایی به مصرف قند و شکر ارجحیت دارد.
اما توجه داشته باشید که 3 عدد خرما یا 2 قاشق غذاخوری کشمش یا توت خشک، یک واحد میوه محسوب می شود و حاوی 15 گرم قند است. بنابراین برای افراد دیابتی بسته به انرژی مورد نیاز روزانه، میبایست تنها به میزان یک یا حداکثر 2 واحد مصرف شوند.
سوال یک فرد دیابتی: "من شنیدهام نان و برنج موجب افزایش قند خون شده و برای من ضرر دارد، بنابراین میخواهم این دو را از وعدههای غذایی خود حذف کنم؟"
اشتباه است و به هیچ عنوان توصیه نمیشود؛ عدم مصرف این گروههای غذایی نه تنها به کنترل قندخونتان کمکی نمیکند، بلکه منجر به افزایش مصرف چربی و پروتئین هم می شود ؛ که در نهایت میتواند عوارض مزمن دیابت مانند درگیری قلب و عروق، کلیه و چشم را بیشتر کند.
در ضمن افرادی که گروه نان و غلات را حذف می کنند، نمیتوانند ویتامین های گروه B را تامین کنند. تجربه نشان میدهد تبعیت از چنین رژیم های غذایی، برای طولانی مدت امکان پذیر نیست. بهترین توصیه مصرف نان های سبوس دار و برنج قهوه ای است.
در مورد ضرورت ویتامینهای گروه B بیشتر بدانید.
مصرف میوه در افراد دیابتی
اگر از یک متخصص تغذیه سوال کنید که بین خوردن پرتقال و لیمو، یا موز و نارنگی یکی را توصیه کنید، تا آنرا بیشتر بخورم، جواب این است:
همهاش را.
"همه میوه ها برای بیماران دیابتی خوب است و ما میوه حذفی در برنامه غذایی بیماران دیابتی نداریم."
به طور کلی میوه هایی مثل موز، انگور یا خربزه که قند بالاتری دارند، بهتر است بیشتر از یک واحد (حدود 100 گرم) مصرف نشوند. اگر بیماری بعد از مصرف یک میوه علائم افزایش قندخون مانند خشکی دهان یا تکرر ادرار مشاهده کرد، بهتر است آن میوه را زیاد مصرف نکند یا در کنار آن سبزیجاتی مانند خیار که قند بسیار کمی دارد مصرف کند.
شکایت اکثریت افراد دیابتی:
"در طول روز به خصوص صبحها که از خواب بلند میشوم احساس ضعف میکنم و میفهمم که دوباره دچار افت قند شدهام"
این شکایت را بارها از افراد دیابتی شنیدهایم. چندین راهکار برای آن وجود دارد که در ادامه برایتان میگوییم.
از مهمترین دلایل افت قندخون در افراد مبتلا به دیابت:
- حذف وعدههای غذایی
- مصرف انسولین در زمان و مقدار نادرست
- فعالیت بدنی خارج از برنامه میباشد.
بهترین راهکار برای پیشگیری از افت قندخون، داشتن برنامه غذایی و ورزش منظم، در کنار استفاده صحیح از داروها است. دکتر زینو چند توصیه مهم و اساسی را برای جلوگیری از احساس ضعف ناشی از افت قند در وبلاگ دکتر زینو به شما کردهاست، کافی است مراجعه کنید.
اگر ناگهان در خانه یا خارج از منزل دچار افت ناگهانی قند شدم چه بکنم ؟
1) در صورت افت ناگهانی قند کافیست 15 گرم قند که شامل( 5حبه قند یا یک قاشق غذاخوری شکر) میشود را در آب حل کرده و بلافاصله مصرف کنید.
2) هنوز تمام نشده، شما باید 15 دقیقه دیگر هم صبر کنید و دوباره قند خونتان را اندازه بگیرید.
3) در صورتی که همچنان قندتان کمتر از 70 بود، یک بار دیگر آن 15 گرم قند را به همان شیوه که گفتیم مصرف نمایید.
این 3 مرحله را خوب به خاطر بسپارید؛ زیرا مصرف کنترل نشده قند در این زمان، افزایش قندخون بعدی را به دنبال خواهد داشت.
این توصیه را خوب گوش دهید و همه جا باخود ببرید!
"به همراه داشتن یک قند ساده مثل یک شکلات خیلی شیرین یا حتی چند حبه قند، میتواند در بیرون از منزل قندتان را در شرایطی که دچار افت ناگهانی قند میشوید، کنترل کند."
و اما ...
"دیــــــــــــــــابت و کرونــــــــــــــــا"
یکی از رایجترین سوالات در چند هفتهی اخیر از متخصصین تغذیه دکتر زینو این بوده است که:
من چند سال است که مبتلا به دیابتم، چه چیزهایی سیستم ایمنیام را تقویت میکند تا به کرونا مبتلا نشوم؟
این یک اصل است: سیستم ایمنی برای اینکه کارکرد بهینه داشته باشد، به همه ویتامین ها، املاح و البته پروتئینها نیاز دارد. بنابراین مهمترین راهکار برای تقویت سیستم ایمنی پیروی از یک برنامه غذایی متنوع است که شامل همه گروههای غذایی باشد.
اصل اول: میوه و سبزیجات، منابعی غنی از فیبر
با توجه به اینکه سرانه مصرف سبزیجات در ایران خیلی کمتر از مقادیر توصیه شده است، یکی از راهکارهای مهم اضافه کردن سبزیهای متنوع است.
سبزیهای سبز رنگ
سبزیهای سبز رنگ مانند: اسفناج، کلم بروکلی، فلفل دلمه
سبزیهایی با رنگ تند (زرد، نارنجی یا قرمز)
گوجه فرنگی، کلم قرمز، چغندر، فلفل دلمه ای های رنگی، کدو حلوایی
بسیار مفید خواهند بود.
سیر و پیاز خام را به سفرهی غذایتان برگردانید
درست است، همیشه ترس از بوی بد دهان در اثر خوردن سیر و پیاز خام، باعث دوری ما و سفره غذاییمان از این دو عزیز بزرگوار شده است. اما الان که به علت کرونا، زمان زیادی را دور از جمع و در خانههایمان هستیم، فرصت خوبی است که با سیر و پیاز آنهم به صورت خام، آشتی کنیم.
سیستم ایمنی خود را با خوراکتان تقویت کنید و نه چیز دیگری
به راحتی میتوانید با یادگیری چند ترفند ساده سیستم ایمنیتان را از طریق غذایی که میخورید اصلاح کنید. مثلا اینکه بشقاب سالادتان را با چه سبزیجاتی پر کنید، کدام دم نوش را به عنوان نوشیدنی عصرگاهتان انتخاب کنید، در وعده های غذاییتان از چه موادی و با چه دستور پختی استفاده کنید. تیم تخصصی دکتر زینو جواب تمامی این سوالات را با هدف حفظ سلامتی شما در این شرایط سخت، در قالب یک بسته هدیه و به صورت رایگان در اختیار شما قرار دادهاست. برای دریافت اینجا کلیک کنید.
یادتان باشد در شرایطی که همهی ما در معرض ابتلا به کرونا هستیم، بدنمان را باید بیشتر از هروقت دیگری در حالت آماده باش نگهداریم؛ تا با یک سیستم ایمنی قوی به جنگ این ویروس برویم. تغذیه درست و اصولی یکی از حداقل کارهاییست که در این شرایط باید انجام داد.