درمان و پیشگیری از آکنه با پروبیوتیک
پروبیوتیکها به دادتان میرسند درست در زمانیکه...
دچار جوش صورت شدید و درمانی به شما جواب نمی دهد.
برایتان حتما جالب خواهد بود اگر بدانید که باکتریها هم عامل بروز آکنه و هم موجب درمان آن هستند و این واقعیت به خاطر وجود یکسری باکتری مفید به نام پروبیوتیکهاست. این باکتریهای مفید به طور طبیعی در چند نقطه مهم بدن همه ما ساکن و در حال سودرسانی هستند.
در این مقاله با ما همراه شوید تا به شما بگوییم که چطور با استفاده بیشتر از پروبیوتیکها، رفته رفته موجب کمتر شدن جوشهای صورتتان و حتی جلوگیری از بروز آن ها شوید.
نتایج خوشحالکننده مطالعات، بر روی اثرات پروبیوتیک بر آکنه
- نتایج مطالعات بهبود 80 درصدی بیماران مبتلا به آکنه، در اثر مصرف پروبیوتیکها را نشان میدهد.
- پروبیوتیکها روند درمان با سایر روشهای موجود را تسریع و بهبود میبخشند.
- تجویز مکمل پروبیوتیک در کنار استفاده از داروهای آنتی بیوتیک موثر در درمان جوش صورت (مانند ماینوسایکلین) اثرات همافزایی داشته است.
- نتایج یک مطالعه دیگر نشان داد افراد مبتلا به آکنه که به مدت دوازده هفته مکمل پروبیوتیک لاکتوباسیلوس را دریافت کرده بودند میزان بهبودی آکنه در آنها نسبت به گروهی که مکمل دریافت نکرده بودند بالاتر بود.
همانطور که دیدید با توجه به نتایج مطالعات مختلف، پرده از یک روش درمانی طبیعی و موثر برای درمان و پیشگیری از جوش صورت یا آکنه برداشته شده است و حالا دیگر وقت آن است که به طور گسترده توسط مردم برای بهرهگیری از خواص آن استفاده شود. در ادامه به شما خواهیم گفت که از چه طرقی می تواند این باکتریهای مفید را به بدن خود بیشتر از قبل برسانید.
پروبیوتیکها را از چه طریقی میتوان مصرف کرد؟
-
از طریق مصرف برخی مواد غذایی به طور طبیعی
برخی مواد غذایی مانند موز، سیر، پیاز و کنگر فرنگی به طور طبیعی دارای این باکتری های مفید هستند و به عبارت دیگر مواد غذایی پروبیوتیک محسوب می شوند.
مقدار باکتری موجود در این غذاها کمتر ااز محصولات غنی شده یا فرآوردههای مکمل حاوی این پروبیوتیکهاست.
-
از طریق مصرف محصولات پروبیوتیک موجود در بازار
محصولات پروبیوتیک در بازار به دو صورت موجود است یا به صورت مکمل خوراکی است یا به صورت غذاهایی که با پروبیوتیک غنی سازی شده اند مانند شیر و ماست و انواع پنیرها که رویشان نوشته شده باشد "غنی شده با پروبیوتیکها".
پروبیوتیکها قرار است چطور جوشهای روی صورت شما را بهبود ببخشند؟
-
کاهش التهاب
پروبیوتیکها از طریق خواص ضدالتهابی که دارند موجب بهبود و پیشگیری از آکنه که در حقیقت یک فرآیند التهابی در بدن است بشوند.
-
افزایش میزان اسیدیته پوست
میزان اسیدیته پوست نرمال در شراطی عادی بالا است و این بالا بودن سطح اسیدیته میتواند از تشکیل توده های باکتری در سطح پوست جلوگیری کند.
از آنجایی که متابولیسم پروبیوتیکها مواد اسیدی تولید می کند می تواند باعث افزایش سطح اسیدیته شود و از این طریق در کنترل و پیش گیری آکنه نقش داشته باشد.
-
خواص آنتی اکسیدانی
آلودگی هوا، سیگار کشیدن، تابش اشعه فرابنفش و برخی فاکتورهای دیگر محیطی میتوانند باعث افزایش تولید رادیکالهای آزاد در سطح پوست شده و این ترکیبات با اثرات منفی که بر سطح پوست دارند، می توانند در ایجاد آکنه اثر گذار باشد.
پروبیوتیکها با خواص انتی اکسدانی که دارند، باعث مهار اثرات مخرب این رادیکالهای آزاد شده و از این طریق به بهبود و سلامت و شفافیت پوست کمک میکنند.
مطالعات دیگر نشان داده است که پروبیوتیک ها میتوانند اثرات مضر اشعه فرابنفش بر سطح پوست را نیز کاهش دهند.
استفاده موضعی از پروبیوتیکها برای بهبود جوش صورت
نتایج برخی مطالعات نشان دادهاست که تماس موضعی پروبیوتیکها با سطح پوست، از طریق خواص ضد التهاب و ضد باکتری که دارد، در درمان آکنه اثر بخش است.
نتیجه یک مطالعه دیگر نشان داده است که استفاده موضعی روزانه از پروبیوتیک بر سطح پوست، "به مدت 8 هفته" می تواند باعث کاهش 50 درصدی التهابات پوستی، نسبت به کسانی که از پروبیوتیک استفاده نکردهاند شود.
آیا مصرف لبنیات تاثیری در بروز یا درمان آکنه دارد ؟
معمولا این سوال زیاد مطرح می شود که چه مواد غذایی باعث بهتر شدن یا بد تر شدن آکنه می شوند. یکی از گروه های غذایی که بر سر آن بحث وجود دارد گروه لبنیات است که صحبت های زیادی راجع به آن شده است.
اولین نکته که باید راجع به لبنیات ذکر شود این است که همه مواد غذایی لبنی مانند ماست، شیر و دوغ اثرات یکسانی بر سلامت پوست یا درمان آکنه ندارند و در مورد اظهار نظر راجع به اثرات لبنیات بر سلامت پوست باید جدا جدا صحبت شود.
-
ماست
ماست یک ماده غذایی پروبیوتیک تخمیری است و دارای اثرات اثبات شدهای بر سلامت پوست و بهبود جوش صورت دارد. در مواد غذایی تخمیری، باکتری ها در تولید آن نقش دارند و این باکتریها میتوانند اثرات متعددی را به همراه داشته باشند.
-
شیر
نتایج در مورد اثرات شیر بر آکنه ضد و نقیض است و به طور قطعی نمی توان توصیه کرد که افراد که دچار آکنه هستند مصرف شیر را قطع کنند یا نه.
در یک مطالعه دیده شده که افراد مبتلا به آکنه شیر و بستنی بیشتری نسبت به افراد دیگر مصرف می کنند. اما مطالعهی دیگری هست که نشان داده، تفاوت بارزی از لحاظ بروز آکنه در افرادی که به طور معین در طول روز شیر مصرف میکنند با کسانیکه شیر نمیخورند، وجود ندارد. به همین دلیل نمی توان به طور قطع گفت که شیر عاملی برای بدتر شدن آکنه یا بروز آن هست یا خیر.
چرا مصرف لبنیات باعث بروز آکنه میشود؟
یکی از دلایل احتمالی این است که شیرهای تهیه شده از گاوهای باردار دارای مقادیر زیادی هورمون است که میتواند غدد چربی را تحریک کند و در نهایت باعث ایجاد پوست چرب شده که مستعد انسداد منافذ و در نهایت جوش و آکنه است.
دلیل احتمالی دیگر این است که شیر، سطح ترشح هورمون انسولین را افزایش میدهد. این امر به نوبه خود غدد سباسه را تقویت میکند تا چربی بیشتری تولید کند و همین امر بروز جوش و آکنه را تشدید خواهد کرد.
پیشنهاد آخر:
با توجه به مطالب گفته شده استفاده از محصولات تخمیری مانند ماست و دوغهای غنی شده با پروبیوتیک برای پیشگیری و بهبود آکنه توصیه میشود.
حذف شیر برای تمام افراد مناسب نمیباشد و در نهایت توصیه میشود تنها افرادی که آکنه دارند به مدت کوتاهی دریافت شیر خود را قطع کنند و به جای آن از سایر محصولات لبنی استفاده کنند.