آیا خوردن ترشی در دوران بارداری برای مادر و جنین خطر دارد؟
ویار یک اتفاق کاملاً طبیعی، مخصوصاً در ماههای اول بارداری است. در مورد علت ایجاد آن گمانه زنیهایی زیادی وجود دارد، که از پررنگترین آن میتوان به تغییرات هورمونی یا استرسهای روحی در دوران بارداری اشاره کرد.
جالب است بدانید، در دنیا به اندازهی مواد غذایی موجود و غیر موجود ویار وجود دارد؛ گاهی اوقات، ویار به یک خوراکی شیرین مثل شکلات است و گاهی چیزهای عجیب و غریب.
اما یکی شایعترین ویارها بین اکثر خانمها، ویار ترشی است. به طوری که در اکثر فیلمها، نماد یک خانمباردار، فردی است که یک ظرف بزرگ ترشی را در دست گرفته و با علاقهی وصف ناشدنی، در حال ترشی خوردن است.
البته ناگفته نماند که برای بسیاری از دوستان و آشنایان ویار دست کمی از دستگاه سونوگرافی ندارد و هرکدام خود را متخصص تشخیص جنسیت فرزند از روی نوع ویار میداند!! مثلاً خوردن ترشی را به داشتن فرزند پسر یا دختر نسبت میدهند که این کار هیچ استناد علمی ندارد.
ارزش غذایی و تغذیهای ترشیها
صادقانه بگوییم که ترشیها ارزش غذایی زیادی ندارند. تنها ممکن است تا حدودی حاوی آهن، فیبر، کلسیم و ویتامین سی باشند ولی نمیتوان از ترشی به عنوان منبع غنی از موارد بالا نام برد.
از طرف دیگر ترشیها ممکن است مقدار سدیم و کالری بالایی داشته باشند؛ پس اگر فشارخون بالا دارید یا محدودیت مصرف کالری دارید حتماً حواستان به برچسب روی ترشیها باشد.
ترشی در بارداری
در دوران بارداری مصرف ترشی در حد معمول و برای برطرف کردن ویار مشکلی ندارد؛ اما قرار دادن ترشی جز رژیم روزانه و زیادهروی در مصرف آن نه تنها توصیه نمیشود بلکه میتواند مشکلاتی هم به همراه داشته باشد.
یادتان باشد شما در دوران بارداری علاوه بر خودتان، مسئول تغذیهی یک فرد دیگر هم هستید که قرار است به زودی یکی از مهمترین افراد زندگی شما شود (به احتمال بسیار زیاد همین الان که دارید این مقاله را میخوانید مهمترین فرد زندگی شما شده است)؛ پس باید بهترین و سالمترین غذاها را برای خودتان و فرزندتان انتخاب کنید.
همانطور که گفته شد ترشیها ارزش غذایی زیادی ندارند پس بهتر است مصرف آن را به حداقل برسانید.
اما گفته میشود مصرف مقدار معقول ترشی در دوران بارداری، میتواند اثرات مفید زیر را داشته باشد. البته این فواید قطعی نیست و نیاز به مطالعات بیشتری دارد:
-
تنظیم سطح الکترولیتهای بدن
سدیم و پتاسیم دو الکترولیت مهم بدن ما هستند که بسیاری از فعالیتهای حیاتی بدن تنها توسط این دو انجام میشود.
در دوران بارداری بدن شما برای اینکه بتواند علاوه بر شما، به نیازهای جنین هم پاسخ دهد به مقدار بیشتری از این دو الکترولیت نیاز دارد.
از آنجا که ترشیها حاوی مقادیر قابل توجهی از سدیم و پتاسیم هستند، مصرف مقدار کم ترشی میتواند این نیاز را تامین کند.
-
تقویت عملکرد دستگاه گوارش و کمک به هضم غذا
باکتریهای مفید زیادی (پروبیوتیکها) در دستگاه گوارش ما زندگی میکنند که به هضم بهتر غذا کمک میکنند.
این باکتریها که در ترشیها هم وجود دارند، علاوه بر کمک به آماده شدن ترشی و به اصطلاح عمل آمدن آن، از خراب شدن و فاسد شدن ترشی توسط قارچ و سایر باکتریها هم جلوگیری میکند.
مصرف مقدار کم ترشی، با تکثیر باکتریهای خوبی که مواظب دستگاه گوارش ما هستند، به هضم بهتر غذا کمک میکند.
-
مبارزه با رادیکالهای آزاد
میوهها و سبزیجات موجود در ترشیها معمولاً پخته نمیشوند و تنها حرارت کمی میبینند؛ بنابراین بسیاری معتقدند که میوهی موجود در ترشی خاصیت آنتی اکسیدانی خود را حفظ میکنند و از بدن در برابر رادیکالهای آزاد دفاع میکنند.
-
تقویت سیستم ایمنی
ترشیهای تازه و خانگی به دلیل داشتن میوه و سبزیجات، حاوی املاحی مانند کلسیم، آهن، پتاسیم و ویتامین سی هستند. این مواد سیستم ایمنی را تقویت میکنند و خطر ابتلا به بیماریها را در دوران بارداری تاحدود زیادی کاهش میدهند.
مصرف زیاد ترشی در بارداری چه مشکلاتی ایجاد میکند؟
تقریباً در تمام ترشیها و بخصوص شوریها، نمک یکی از اجزای اصلی است.
چراکه هم به تقویت طعم کمک میکند و هم به عنوان یک مادهی نگهدارنده از فاسد شدن ترشی جلوگیری میکند.
اما مصرف زیاد نمک از طریق ترشیها در دوران بارداری میتواند باعث افزایش فشار خون حاملگی و به دنبال آن سکته قلبی و مغزی شود!!!
همچنین خوردن ترشیهای بسیار تند و ترشیهای آماده که نگهدارندههای شیمیایی دارند میتواند باعث نفح در دوران بارداری شود که بسیار آزار دهنده است.
پس اگر ویار ترشی دارید حتماً موارد زیر را رعایت کنید:
ممکن است مصرف ترشی در بارداری خیلی مفید نباشد، اما قدرت ویار هم نمیشود دست کم گرفت. پس اگر تمایل به خوردن ترشی دارید این موارد را در نظر بگیرید:
- آب کافی بنوشید.
مصرف ترشی میتواند باعث کم آبی بدن شود؛ پس به اندازهی کافی آب و مایعات سالم در طول روز بنوشید تا علاوه بر تامین آب، به تعادل سطح سدیم در بدنتان کمک کنید.
- مراقب معدهی خود باشید.
اگر دچار گاستریت یا ورم معده (افزایش اسید معده و ایجاد التهاب یا زخم) هستید یا مستعد ابتلا هستید، بهتر است در دوران بارداری ترشی نخورید و در صورت داشتن ویار، خیلی کم بخورید.
- ترشیِ خیلی تند نخورید.
ترشیهای خیلی تند مثل ترشی فلفل میتواند منجر به مشکلات گوارشی مثل اسهال، سوزش سر دل و افزایش اسیدیته معده شود، بنابراین بهتر است در دوران بارداری سراغ این ترشیها نروید.
- برچسب روی ترشیهای آماده را چک کنید.
- سدیم: مقدار زیاد سدیم در ترشی میتواند فشارخون در بارداری را بالا ببرد و روی رشد جنین تاثیر منفی بگذارد.
- مواد نگهدارنده: مصرف ترشی با موادنگهدارندهی شیمیایی میتواند در دوران بارداری عوارضی برای مادر و جنین به همراه داشته باشد؛ پس ترجیحاً ترشیهایی را تهیه کنید که مواد نگهدارندهی ارگانیک و غیر شیمیایی دارند.
- کالری: ترشیهایی را تهیه کنید که شیرین نشده باشند. اگر در رژیم روزانهتان محدودیت مصرف کالری دارید از کالری ترشیها غافل نشوید.
- ترشی انبهی خانگی نخورید.
ترشی انبه که در خانه آماده میشود ممکن است حاوی باکتری لیستریا باشد که برای بارداری خطرناک است؛ پس از خوردن ترشی انبه در دوران بارداری خودداری کنید.
نکتهی آخر
با توجه به همهی آنچه که گفته شد، در دوران بارداری بهتر است تنها درصورت داشتن ویار، به سراغ ترشی بروید.
به یاد داشته باشید، همانطور که مصرف ترشی در مقادیر معمول میتواند فواید ذکر شده را داشته باشد، مصرف زیاد آن هم میتواند مشکلات زیادی به همراه بیاورد.
پس قبل از قرار دادن ترشی در رژیم غذاییتان حتماً با پزشکتان مشورت کنید.
منبع: https://parenting.firstcry.com
نویسنده: مینا روشنایی